26 юли 2013

Кой е Сашо Симов?


Сашо Симов е литературен герой на Бойко Ламбовски. Появява се през 1994 г. в едноименото четиристишие от стихосбирката "Критика на поезията" (изд. "ПАН", 1995 г.)

Сашо Симов бе поет
до пет без пет.
После той не бе поет,
а бе говед.


През есента на 2009 г. се появява във facebook.* Понеже дълбоко не вярваме в свърхестествени неща, предполагаме, че някой (или някои) пише/пишат от негово име. Подозрения падат върху SMS-ен кръжец от Стара Загора. Други подозират друго (Пловдив, София - защо не София?!). Но не можем да кажем със сигурност нищо повече. Не са ни известни никакви публикации на Симов. Ако някой види нещо...

Единственият източник за него е профилът му във facebook. Публикуването на негови текстове в този блог е с изричното му съгласие.

Самият Симов пише, че е роден на рождения ден на Бойко Ламбовски - 13 март 1960 г. Но от друга страна Ламбовски го създава през 1994 г. (Обърнете внимание, че през 94-та Симов е вече поет.) Това ни напомня как Бог създал света (да кажем) около 5000 години пр. н. е. Но Бог е всемогъщ и за Него не е проблем да създаде такъв свят, който да изглежда много по-стар (примерно на 13,7 милиарда години). Такива ми ти работи.

Важното е да сме добре.

* Профилът на Сашо Симов във facebook

* Представянето му (4-стишие + коментар от Мариан Маринов)

Няма коментари:

Публикуване на коментар